Fang

Diari de rodatge: Fang.

Amb un intent de caminar cap a nous reptes, va sorgir la idea de Fang, el nou i aparentment senzill curt que em venia més de gust fer. Tenia ganes d'atacar a l'espectador, aconseguir atraure la seva atenció, i per fer-ho calia una història visual i verbal-ment punyen. Donant voltes al tema vaig veure que fins ara les meves històries, i en la seva gran majoria, estaven protagonitzades per homes, així doncs era l'hora d'explicar la historia amb una dona com a eix central.

Un personatge d'aparent fragilitat però gran força que lluita per recuperar "l'amor de tota la vida" sense deixar de defensar allò que els va distanciar. Sobre una idea original de la Nuri vaig començar a buscar opcions que permetessin tancar una història mínimament interessant, aquí va ser quan va sorgir la idea, molt bona per altra part, de deixar el guio en mans d'una dona. I perquè una dona?, doncs, perquè homes i dones no tenim la mateixa sensibilitat i visió sobre un mateix tema, si el que volíem és endinsar-nos en els sentiments d'una dona, es feia més que necessari trobar algú del mateix sexe que fos capaç d'exterioritzar coses que en ulls d'un home ens passarien per alt.

El guió:

Així doncs, el guió final va caure en mans de l'Alba Colomer, persona que fa anys que ens coneixem i amb qui he anat coincidit en diferents ocasions, ella va estar l'encarregada d'agafar les tres o quatre idees disperses que corrien pel meu cap i traslladar-les cap al seu terreny, fent una història amb cap i peus, contundent a l'hora que sentimental. L'Alba va crear una història que s'entén més enllà del que la seva protagonista ens diu, sempre i quant siguem capaços, com espectador, de veure per sobre de les imatges, centrant-nos en les paraules i no en els fets, uns fets, que per altra part poden i volen confondre a l'espectador. Amb Fang, l'espectador és un personatge més d'aquesta història, un personatge que sense ell no tindria sentit el missatge.

Els actors:

La primera gran dificultat era la de trobar una protagonista capaç d'ajustar-se a les necessitats de la historia, en aquest cas vaig contactar amb l'actiu, abans fins i tot de tindre el guió acabat, tenia molt clar que sense una bona actriu el millor seria no fer el curtmetratge. No negaré però, que des d'un principi tenia pensat d'oferir el paper a l'estimada Susanna Caralt, actriu amb qui he tingut la sort de treballar en més d'una ocasió, i amb la que tinc la suficient confiança per a proposar-li un dels treballs més difícils que segurament haurà fet fins ara. Desde la primera trucada i el si inicial de la Susanna, la cosa va anar rodada, va ser tal la implicació d'ella en el curt, que no em cansaré mai de dir que Fang és el que és gràcies a ella.

Pel que fa a la resta dels actors, tots ells homes, i en petits papers secundaris que ajuden a reforçar la historia. Aquí en destacaria tres de concrets, per una part a en Ricard Salom, actor amb qui he treballat per primer cop i del que en vaig quedar completament "enamorat", per l'altre, en Josep Maria Pradell, actor osonenc amb qui em feia molta il·lusió de treballar i que com en el cas d'en Ricard m'he quedat amb ganes de tornar a repetir, i per últim, el gran i estimat Jordi Arqués, amb qui mai em canso de compartir projectes. Un autentic luxe poder treballar amb tots ells.

L'equip tècnic i el rodatge:

Pel que fa a l'equip tècnic, i després de la bona experiència que va suposar el Santa innocència, repetia amb l'Eric Motjer i l'Ivan Raga com a càmeres i fotografia, en Jordi Amàrita gravant el so i la producció de nou en mans de l'Aina Salarich. L'Aina Terrés es va fer càrrec del vestuari, mentre que la Meritxell Aregall va maquillar, amb dues i com la resta de l'equip tècnic, grans professionals. I com no, la música original del film anava a càrrec de l'admirat Enric Puigdesens, que un cop més ha fet meravelles amb el poc minutatge que li deixo per musicar.

Pel que fa als espais del rodatge, aquesta vegada ens vàrem centrar en dos interiors. El primer d'ells el trobem a Vic, es tracta de l'emblemàtic Casino de Vic, un espai acollidor on i passa gran part de l'acció del curtmetratge. El segon lloc on vàrem rodar, es a Sant Miquel de Balenyà, dins de les instal·lacions de Driving Events, un espai de somni on ens varen obrir les portes i hi ha qui devem gran part de què la producció tingui una estètica impecable.

Per acabar no puc fer més que agrair la implicació de totes les persones vinculades a Fang, gràcies a ells i la seva professionalitat, el projecte ha estat un camí de roses on personalment he gaudit molt. Gràcies a tots els esmentats amb anterioritat i també a l'ajuda de l'Albert Salarich, en Toni Arjona, en Joan Capdevila, l'Anton Granero i en Dani Lladó.

Poster de Fang creat per Ivan Raga i Nuri Viguè.
Poster de Fang creat per Ivan Raga i Nuri Viguè.