Pau

Diari de rodatge: Pau.

Tot i que tinc ganes de canviar de genere, no puc negar, que de moment em trobo molt còmode rodant histories de caire dramàtic. Després de l'empremta deixada per El lleó de tigres, volia continuar esprement les relacions humanes, això si, des de un altre punt de vista molt diferent. Amb una serie d'idees per concretar, però cap de clara, vaig decidir contactar amb un dels realitzadors de la comarca aquí admiro per el tipus de cinema que realitza, Víctor Quintero, responsable de curtmetratges com El silenci, Ruth o Hermano perro, entre d'altres.

De les poques coses que tenia clares, ni havien un parell que volia "atacar", per una part la comunicació entre persones amb dos llenguatges molt diferenciats, a més volia que un d'aquests llenguatges fos la violència. I per l'altre, que els o el protagonista, fos jove. Amb aquesta premissa en Víctor Quintero es va currar un guió magnific, cinematogràfic i amb la força suficient com per cridar l'atenció de l'espectador. Amb moltes ganes de fer-lo però molt poc temps per preparar-lo i encara menys per rodar-lo, vaig començar a moure fils de tots aquells a qui tinc la sort de conèixer i que sempre es sumen a aquests projectes amb els ulls tancats, això em va facilitar molt la feina, de tota també es feia necessari la incorporació de gent que s'ajustes al que buscava per el curt, tant estèticament, com interpretativament parlant.

Un cop amb el guió a les mans tocava escollir els actors protagonistes. Tot i que pugui semblar un tòpic, ja en el moment de pensar amb l'argument, tenia clar a la "parella" protagonista, es tractaven de l'Abel Reyes i la Mònica Rovira, actors amb qui ja havia coincidit rodant videoclips per els Obeses, i que creia idonis per donar vida a dos dels personatges centrals de Pau. Al seu costat, sis personatges, que amb més o menys rellevància, ajuden a que la historia tingui un sentit. Aquí es on vaig tindre la sort de comptar amb grans actors i amics disposats a donar-ho tot, ni que fos per un minut de pantalla. A els estimats Robert Jové, Maria Balasch, Joan Roure i Lluis Bové, i trobem a dos actors amb qui he treballat per primer cop, la Núria Gallart i en Marc Jové. Tots ells estan, senzillament, magnífics.

Rere les càmeres he tingut la sort de comptar amb un equip amb qui he treballat en moltes ocasions, i alguna que altre persona que s'ha sumat al projecte. Entre tots s'ha aconseguit un rodatge intens, histèrica-ment controlat, però sobretot, inesborrable. Era la primera vegada, i que per manca de temps, vaig optar per realitzar el rodatge amb un únic dia. El tema no era fàcil, ja que la historia es movia en quatre o cinc espais diferents, i això de per si ja era una dificultat. Per postres, teníem vuit personatges diferents. Al final, i gràcies a tots els que varen fer possible Pau, la cosa va anar de meravella. Sense temps per parar-se a rumiar les coses, sense temps per descansar, amb el temps just per anar d'un lloc a l'altre. Tot i així, ens o varem passar, molt i molt be, i el record de tot plegat es fantàstic.

Amb la seguretat que dona tenir a l'Ivan Raga com a director de fotografia i càmera, i ha l'Aina Salarich i en Roger Codina a la producció, res podia sortir malament, i així va ser. El rodatge va tindre lloc durant tot un dia en sis localitzacions de tres poblacions diferents, en total i apareixen vuit actors. Estar clar que amb un projecte com aquest la importància de comptar amb un bon equip, es primordial, i es per això que als ja esmentats amb anterioritat i tenim que sumar a l'Aina Terrés, encarregada de l'estilisme, a la Judit Quintana en maquillatge i la Nuri Vigué maquillant i també fent l'etalonatge del curt. A l'Albert Salarich, en Manuel Juan Milán i en Jordi Amàrita com a tecnics de so, i l'Enric Puigdesens, responsable d'una banda sonora magnifica. En la banda sonora em tingut la sort de comptar amb un tema de Roger Usart, que serveix per donar el punt i final al curtmetratge.

Pau es la culminació d'un projecte que reuneix un grapat de bons amics al servei d'una historia que utilitza de diferents llenguatges per endinsar l'espectador en un relat dramàtic que espero enganxi i sorprengui a parts iguals.

Poster de Pau creat per Ivan Raga i Nuri Viguè.
Poster de Pau creat per Ivan Raga i Nuri Viguè.